Bodhi Dharma ~ Glazed Painting, 达 摩 祖 师

达摩一苇渡江图, 景德镇瓷板画, 王隆夫画

菩提达摩尊者:为西天二十八代心印之祖 。 作东林初代道统之尊 。

英文解 ; Bodhi Dharma

达摩在中国始传禅宗  “  直指人心,见性成佛,不立文字,教外别传  ”

佛陀当年 拈花微笑 ,迦叶会意 , 以心印心 , 被认为是禅宗的开始 。不立文字的意思是 “ 禅 ” 脱离言语文字 ,语言和文字只是描述万事和万物的代号而已 。 文殊普萨云 : 没有言语文字, 才是真道不二法门 。

所谓: “  见性一转三千卷 , 了意一刻百部经 , 万般经书都不用 , 单提生死一毫端   ” 。 只要明心见性,“  即心即佛  ”  ~  了解自己的心性,从自性处着手 – 就可以成佛道 。坛经云 : “ 当用此心 ~ 直了成佛 ”。 古有一偈 : “ 身生智未生, 智生身已老, 身怨智生迟, 智怨身生早, 身智不相逢, 人生几度老, 身智要相逢, 即可成佛道 ”。 心 经云 :( 行深般若波罗蜜多 ~ 时 。)

禅宗经二祖慧可(神光)、三祖僧璨、四祖道信、五祖弘忍、六祖慧能、等大力弘扬, 终于 一花开五叶,盛开秘苑, 成为中国佛教最大宗门,后人便尊达摩为中国禅宗初祖 ,尊少林寺为中国禅宗祖庭 。

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: